Monday, 5 September 2011

Sape Budak Nie ?..

haa .. 
sape dak nie ?..
ade sape-sape kenal x ?..

anak sape ntah nie..
sesat masuk blog orang ..
HAHA
:)

ehem, ehem ..

budak sepet
budak sepet
budak sepet
budak sepet
budak sepet

Saturday, 27 August 2011

Selamat Hari Raya :D

wuuu~
seelamat hari raya buat rakan-rakan blogger
dan 
sahabat-sahabat yang lain ..

Ingin ku susun seploh jari tanda kemaafan
dari hujung rambut ke hujung kaki
andai aku ade ter-buat segala salah silap ..

especially to my boo
SELAMAT HARI RAYA taw,
mintap maap law ade buat awak ter-marah
atau sakit aty kat saya ..
Duit raya saya jangan lupa simpan eq, HAHA ..

Friday, 26 August 2011

Update ;DD

Hello Hai and Assalamualaikum :) 


siyesly takde idea langsung nak tulis. hee. tapi disebabkan wafi gedik nie suh update jugak satu entry , sy update la jugak. lallaa. btw , Ramadan nak labuhkan tirai and Syawal pulak yang akan gantikan Ramadan. maaf andai ade terkasar bahasa , terngumpat tak sengaje , terhina tak tentu hala , tersakitkan hati tak semena mena and segala TER laaa, harap dimaafkan :D


Happy Eid Mubarak peopleee :)
And to the owner of this blogthanks sebab kasi sy tulis dekat dalam blog awk nie :) hehe xD

Thursday, 28 April 2011

Erti Persahabatan

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?

Bolehkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita?

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?

Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?

sesekali jadi lah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita .. ambil lah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia ,, dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. dia juga ada kelemahan dan dia juga perlu kan kawan sebagai kekuatan. jadi lah kita kawan nya itu.. kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka ..

disebalik senyuman nya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenangan nya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu .. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu. Renungilah ....

Kedah & Kelate

Message: Timbul persoalan, loghat daerah
manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah
munasabah ..

Bahasa Melayu standard:

"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya
tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya
tiada."

Loghat Utara (kedah):

"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak
dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek
dio tak dok."


KESIMPULAN:
Tidak mungkin pipi emaknya
tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada
memang munasabahlah!"
:P

7 Cerita Lawak

ehem-ehem ..
HEHE
kali nie aku nak saji kan dengan korang pasal
7 cerita lawak .
sudi-sudi la korang membace nya yee ..

Cerita 1
Asari melihat rakannya, Ajoi sedang membuat kopi. Kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Asari bertanya kepada Ajoi…
Asari: “Kenapa kau masukkan panadol dalam kopi tu?”
Ajoi: “Kopi ni panas… bagi panadol kurang sikit panas dia…”
  
Cerita 2
Seorang pemburu bertembung dengan seekor singa. Terrperanjat, dia tak sempat mengangkat senapangnya. Tiada pilihan, pemburu itu bertadah tangan dan berdoa. Ketika pemburu itu menjeling ke arah singa, dia ternampak bahawa singa itu juga sedang berdoa.
Pemburu: “Ah leganya… singa baik rupanya. Lepaskanlah aku.”
Singa: “Ya… singa yang baik selalu baca doa sebelum makan, amiiinn…”
 
Cerita 3
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung
manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya… tangannya pon sedang menunjukkan tanda “peace”…

Cerita 4
Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Lias terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.
Lias : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Lias : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah
terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Lias : Saya datang untuk ujian air kencing…

Cerita 5
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: ” Doktor,  selepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?” “Dah tentu”, jawab doktor. “Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca,” kata lelaki itu dengan riang.

Cerita 6
Seorang posmen yang datang menghantar surat .
” Assalamualaikum “
” Walaikumsalam “
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni “
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”

Cerita 7
Tiga orang Asli menaiki motosikal dan ditahan polis trafik. Namun penunggang motor tersebut tidak berhenti. Dengan muka tidak bersalah penuggang tersebut berkata, ‘Tak muat dah tok, kami dah bertiga!!!, jalan dulu tok…”

Blog Kegemaran Aku

haaaa !!!
ter-kejut tak ?..
HAHA
nak di jadi kan entry nie, aku nak share ngan korang
pasal blog kegemaran aku ..
hehe :)
aku pun xtaw la ape yang sampai aku minat
sangat kat blog hamba Allah nie .
antare nya adelah blog dari :

&

blog diorang nie memang best lah ..
kalau korang tak percaye, cube la korang tengok ..
care nya tak susah pun,
korang perlu klik je kt name tu,
aku da link kan pun ..

click easy like eat peanut ..
HAHA .

Senyum Tak Perlu Kata Ape-Ape

warghhh !!! baru nk update entry nie .. hehe :)
Tapi nak update pasal ape eq ?.. tadi idea mencurah-curah je,
tp skang da kosong .. ishhh, pelik btoi kan ..
HAHA ..
tapi xper lah, later kalau aku ade je idea yang melintas dalam
kepale otak nie, aku terus catat kat buku, then aku update kat sini
untuk kongsi ngan korang yang sudi singgah belog aku nie ..

ehehe, tamaw marah-marah k,
ekekeke ..
buntu sudaa kepale nie ..
sampai sini je laa yee ..

bye, bye ..

Sunday, 10 April 2011

Tawaran Sambung Belajar ?..

entry kali nie pasal aku punyer surat tawaran belajar ..
dah ter-pampang tajuk entry besar-besar tu pun lagi maw bagitaw ka ?.. 
(HAHA)

pic-pic kat bawah nie adalah antara surat tawaran sambung 
belajar yang aku dapat and da melepas pun ..
haizzz ..

nie adelah KOLEJ CQ-TECH GOMBAK

nie adelah KOLEJ PTPL TERENGGANU

nie adelah MASTESKILL

nie adelah KOLEJ UNIKOP MELAKA

bukan tu jew, tp ade lagi, antare nye 
> KOLEJ SEGI KUALA LUMPUR
> KBU INTERBATIONAL COLLEGE

tu sume da melepas 
bagaikan layang-layang ter-putus tali nye ..

tapi skang aku da sambung belajar kt 
INSTITUT PERDAGANGAN MALAYSIA
(IPM DUNGUN)
dalam jurusan IT selama 6 bulan .
(-̮̮̃•)۶

Sunday, 20 March 2011

Bila Orang Melayu Nak Cakap Inggeris

Seorang pemandu yang mempunyai boss orang putih dari Amerika sedang memandu sambil bersembang dengan bossnya :

"Easy, easy come to my house.. If you come.. I cut my c**k for you"

( Senang-senang datanglah ke rumah saya, kalau awak datang saya sembeleh ayam jantan utk awak).

Tiba-tiba kereta dihadapannya berhenti mengejut menyebabkan dia menyodok kereta tersebut. Pemandu tersebut pun meminta maaf dengan boss nya....

"Sorry Sir, I brake brake, do not eat. After I check the wheel no flower again."

(Maaf Tuan, saya brek-brek, tak makan, selepas saya cek tayar tak ada

bunganya lagi)

Orang putih tu pun mahu keluar dan ikut sama marahkan pemandu kereta

dihadapan. Tapi pemandu tersebut menghalangnya... sambil berkata:

"Don't enter mix, Sir! The bring that car if not wrong I, is the children fruit from manager moneys, he is stupid don't play! Let he taste."

(Jangan masuk campur, Tuan! Yang bawa kereta itu kalo tak salah saya, anak buah dari pengurus kewangan, dia memang bodoh bukan main... biar dia rasa)

Besoknya si pemandu tak masuk kerja. Lusa bila dia masuk kerja, si boss

orang putihnya bertanya:

"Why didn't you come to work yesterday?"

Pemandu menjawab: "I am sorry boss, my body is not delicious, my body taste like enter the wind."

(maaf boss, badan saya tak sedap, badan saya rasanya macam masuk angin)

p/s: bhahahahahah..rase nak gelak guling2.. =p

Tuesday, 15 March 2011

BlackBerry Bold 9000

wahhh .. dis is a BlackBerry bold 9000 .. aku sudaa jatuh chenta sama ini BlackBerry .. tiada lagi chenta sama itu samsung galaxy tab, daku pergi meninggal kan dikau .. HAHA .. duit ohh duit, mane aku nak cekau kau untuk beli BlackBerry nie .. harge market da brape eq agak nye mende alah nie .. dah lamo den minat kat ekau wahai si BlackBerry, cumo duit ajo punyo pasai sampai den terpakso tangguh dulu untuk beli ekau .. harap-harap hasrat den kali nie tercapai lah yoo .. ko ado sapo-sapo yang nk blanjo den beli BlackBerry nie ?.. ahahaha ..

Thursday, 10 March 2011

Ƭαиρα Ƨɛʝαяαн, тαмαтℓαн κιƨαн мαиʋƨια

AKHIRNYA subjek Sejarah atau Tawarikh mendapat tempat sewajarnya dalam sistem pendidikan negara. Setelah diumumkan sebagai mata pelajaran wajib lulus di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai 2013, menyusuli pula ia subjek teras di sekolah rendah bermula 2014.

Sejarah itu fakta dan tidak menipu sesiapa. Sarjana Barat, Robert V. Daniels memetik sejarah sebagai memori pengalaman sekelompok manusia. Jika ia dilupakan atau dibiarkan, maka tamatlah kisah tentang manusia. Tanpa sejarah, kita tiada pengetahuan terhadap siapa kita atau bagaimana kita menjadi seperti ini.

Sejarah adalah rakaman masa lalu yang menggambarkan emosi, nilai, kesesuaian yang membolehkan hidup kita lebih bermakna, untuk terus berjuang atau untuk mati.

Wednesday, 9 March 2011

Ƥɛяɢι Ѧαмρσƨ ..

ehh pompuan jahanam ... pegi mampos la kau, aku nyesal knal manusia mcm kau .. x reti nk beza antara nasihat ngan kutuk or pape .. aku x rugi law x knal pompuan mcm kau .. bkn aku yg 'go to hell', tp kau yg 'go to hell' .. kau sedar diri kau dulu seblom kau suruh aku sedar diri .

Ѧʋκα βℓσɢ

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH.

Tuesday, 8 March 2011

Pergilah Ayu – The Fabulous Cats



Retro Car

Lawak Peribahasa

Hari ni nak kongsikan korang 1 benda yang best. Sebenarnya benda ni dah lama, aku jamin mesti ramai yang dah tau pasal benda ni. Tapi siapa yang tak pernah tengok lagi, aku jamin korang confirm gelak guling2 punya. Kalau tak gelak, korang ni memang takde sense of humor la.hihi.

Apa yang aku nak kongsikan dengan korang ni sebenarnya? macam korang boleh baca kat tajuk atas tukan. Peribahasa dari Karam Singh Walia. Hihi. Benda ni aku jumpe dah lama sebenarnya. Tapi saja nak mengimbau kembali. Bila baca balik memang berguling2 la dibuatnya. Haha! siapa tak kenal kan Karam Singh Walia ni, dengan gaya cakapnya, tanganya. Memang unik la. Bak kata orang Putih tu "one and the only". hihi.

note* Peribahasa2 yang dipaparkan ni sangat unik. Maka anda tidak digalakkan menggunanya ketika bercakap dengan orang. Sebab orang tu mungkin akan gelak guling2 bila dengar. Haha!

So jom kita bergelak sakan...


Peribahasa Pelik Karam Singh Walia

1. Kemana tumpahnya kuah, kalau tidak ke bawah.


2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.


3. Tiada rotan, pelempang pun berguna.


4. Biar lambat, asalkan tak cepat.


5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi.


6. Di mana ada gula, di situ adalah gula-gula.


7. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.


8. Secupak takkan jadi 18 cupak.


9. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
    meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia.


10. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.


11. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap.


12. Alang-alang mandi, biar guna sabun.


13. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras.


14. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun.


15. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang bisu.


16. Hidup segan, mati di tanam.


17. Ikut hati mati, ikut rasa merasa.


18. Lembu punya susu cap teko dapat nama.


19. Sehari selembar benang, lama-lama benang habis.


20. Jika kail panjang sejengkal, belilah yang panjang sikit kalau
nak mengail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)


21. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa.


22. Membujur lalu melintang pukang.


23. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan.


24. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut.


25. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili.

FACEBOOK @ MUKA BUKU

Adakah benar mulai Mei ini laman sosial yang diminati ramai iaitu FACEBOOK akan ditutup secara rasminya ataupun tidak ????..Berita ini membuatkan kepada facebook2 tegar merasakan kesunyian jika laman ini ditutup.Terputus lah jaring sosial maya , chating, pic2 , komen2 di wall , sharing link, nota2 dan pelbagai lagi fungsinya.

Hrmm..nielah MARK ZUCKERBERG pengasas FACEBOOK nie..sekarang dia mengatakan dia tak boleh dah kawal facebook nie.Pastu alasan dia nak hidup seperti orang biasa..padan la dah kaya..nak buat apa lagi buat benda program nie..kalu aku jadi cam dia ..pun sama juga keputusan dia..

Takpe lah kalu dia tutup laman nie..aku pun nak buat jugak la laman sosial nie..apa ye nak diri nama dia..takpe leh pikirkan kemudian..nanti leh jadi kaya-raya macam dia.
Aku disini tak kesah lah laman ini ditutup ataupun tidak..yang penting masih ada lagi laman sosial lain seperti friendster dan Myspace, ini merupakan masa zaman aku sekolah dulu..sebelum berjinak dengan facebook ini ..masa tu aku ingat FACEBOOK macam susah jer nak gunakan nya..lama kelamaan terpengaruh jugak dengan laman sosial sehingga menjadi facebook tegar.hehhe...

KEBAIKAN facebook ini iaitu dapat mencari kawan2 lama, zaman sekolah , zaman tadika dan kawan yagn tak dikenali juga..cuma add sahaja dan tgu kawan tu approve sahaja. Satu lagi facebook ini tempat medan ku berchating dengan rakan2 tak perlu dah guna YM.Sampai aku tak install YM dah..Kebaikan nya lagi boleh letak gambar yg menarik..

KEBURUKAN ,Jika ada kebaikan mesti ada keburukannya ..macam2 keburukan yang dapat dari laman sosial ini..memang dah nama laman sosial..kepada pengguna ada yang bercerai rumah tangga, maki hamun sana sini, berita kurang benar, ada yang kena tipu sana sini bak percaya kata manis..tayang gambar yang tak elok dan macam2 lagi..

Oleh itu , tepuk dada tanya selera .,,,kita boleh beza mana baik dan buruk kita ni manusia ada akal nak berfikir....fikir-fikirkan.....

Renungan Seketika (insaf wehh ..)

best lagu nih..korg try la dgr..m'dekatkan kiter ngan alam barzakh..
ajal biler2 je leh dtg...so bersiap sedia la slalu (pesanan utk diri sndiri gak..huhu)

Menanti di Barzakh - Far East

Ku merintih..
Aku menangis..
Ku meratap..
Aku mengharap..
Ku meminta dihidupkan semula
Agar dapat kembali ke dunia nyata

Perjalanan rohku melengkapi semua kembara
Singgah di rahim bonda sebelum menjejak ke dunia
Menanti di barzakh sebelum berangkat ke mahsyar
Diperhitung amalan penentu syurga atau sebaliknya

Tanah yang basah berwarna merah
Semerah mawar dan juga rindu
Tujuh langkah pun baru berlalu
Seusai talkin bernada syahdu
Tenang dan damai di pusaraku
Nisan batu menjadi tugu
Namun tak siapa pun tahu resah penantianku

Terbangkitnya aku dari sebuah kematian
Seakan kudengari tangis mereka yang kutinggalkan
Kehidupan di sini bukan suatu khayalan
Tetapi ia sebenar kejadian

Kembali oh kembali
Kembalilah ke dalam diri
Sendirian sendiri sendiri bertemankan sepi
Hanya kain putih yang membaluti tubuhku
Terbujur dan kaku jasad di dalam keranda kayu

Ajal yang datang di muka pintu
Tiada siapa yang memberitahu
Tiada siapa pun dapat hindari
Tiada siapa yang terkecuali
Lemah jemari nafas terhenti
Tidak tergambar sakitnya mati
Cukup sekali tak sanggup untuk ku mengulangi

Jantung berdegup kencang menantikan malaikat datang
Menggigil ketakutan gelap pekat di pandangan
Selama ini diceritakan kini aku merasakan
Di alam barzakh jasad dikebumikan

Ku merintih..
Aku menangis..
Ku meratap..
Aku mengharap..
Ku meminta dihidupkan semula
Agar dapat kembali ke dunia nyata

Hantu Kak Limah Balik Rumah

 
meh aku kasi sinopsis sket..
citer ni mengisahkan tentang Hussin yg baru blk from singapore
umah die sblh ngan umah kak limah ni
then masa die blk umah, die tego kak limah tp xde response
dr situ la bermulanya citer antu kak limah tu

citer ni aku rasa bagus sbb dlm lawak die tu..die ade selitkan unsur2 nasihat
adelah kata2 menusuk kalbu yg sape mkn cili die la terasa pedasnye
part yg paling klaka...biler ade sorg kwn hussin ni...
die lumpuh..kna naik kusi roda
tp biler nmpk antu..elok je lari smbil tolak kusi roda die..muaahahaha
klaka giler tgk dorg lari

sape2 yg rasa nk release tension tu..siler la terjah cinema skrg
gi tgk citer tuh...
gelak la korg smp pecah perut...
mesti xnyesal tgk..
skrg ni pn rasa nk tergelak je kalo ingat citer tu..hahaha