Thursday, 28 April 2011

Erti Persahabatan

Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya?

Bolehkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita?

Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?

Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?

Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?

Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?

sesekali jadi lah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita .. ambil lah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia ,, dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa. dia juga ada kelemahan dan dia juga perlu kan kawan sebagai kekuatan. jadi lah kita kawan nya itu.. kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka ..

disebalik senyuman nya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenangan nya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu .. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu. Renungilah ....

Kedah & Kelate

Message: Timbul persoalan, loghat daerah
manakah yang lebih munasabah di antara loghat utara dengan
loghat pantai timur?

Jawapannya: Loghat pantai timur (Kelate) adalah
munasabah ..

Bahasa Melayu standard:

"Dia pergi ke rumah jiran untuk mencari emaknya
tetapi setelah sampai di situ didapati emaknya
tiada."

Loghat Utara (kedah):

"Dia pi ghumah jiran nak caghi mak dia, pi pi mak
dia tak dak".

Loghat Pantai Timur (kelate):
"Dio gi ghumoh jire nok caghi mek dio, gi gi mek
dio tak dok."


KESIMPULAN:
Tidak mungkin pipi emaknya
tiada; tetapi kalau gigi maknya tidak ada
memang munasabahlah!"
:P

7 Cerita Lawak

ehem-ehem ..
HEHE
kali nie aku nak saji kan dengan korang pasal
7 cerita lawak .
sudi-sudi la korang membace nya yee ..

Cerita 1
Asari melihat rakannya, Ajoi sedang membuat kopi. Kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Asari bertanya kepada Ajoi…
Asari: “Kenapa kau masukkan panadol dalam kopi tu?”
Ajoi: “Kopi ni panas… bagi panadol kurang sikit panas dia…”
  
Cerita 2
Seorang pemburu bertembung dengan seekor singa. Terrperanjat, dia tak sempat mengangkat senapangnya. Tiada pilihan, pemburu itu bertadah tangan dan berdoa. Ketika pemburu itu menjeling ke arah singa, dia ternampak bahawa singa itu juga sedang berdoa.
Pemburu: “Ah leganya… singa baik rupanya. Lepaskanlah aku.”
Singa: “Ya… singa yang baik selalu baca doa sebelum makan, amiiinn…”
 
Cerita 3
Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung
manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya… tangannya pon sedang menunjukkan tanda “peace”…

Cerita 4
Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Lias terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati Amin.
Lias : Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Lias : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah
terpotong jari saya.
(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Lias : Saya datang untuk ujian air kencing…

Cerita 5
Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: ” Doktor,  selepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?” “Dah tentu”, jawab doktor. “Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca,” kata lelaki itu dengan riang.

Cerita 6
Seorang posmen yang datang menghantar surat .
” Assalamualaikum “
” Walaikumsalam “
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni “
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”

Cerita 7
Tiga orang Asli menaiki motosikal dan ditahan polis trafik. Namun penunggang motor tersebut tidak berhenti. Dengan muka tidak bersalah penuggang tersebut berkata, ‘Tak muat dah tok, kami dah bertiga!!!, jalan dulu tok…”

Blog Kegemaran Aku

haaaa !!!
ter-kejut tak ?..
HAHA
nak di jadi kan entry nie, aku nak share ngan korang
pasal blog kegemaran aku ..
hehe :)
aku pun xtaw la ape yang sampai aku minat
sangat kat blog hamba Allah nie .
antare nya adelah blog dari :

&

blog diorang nie memang best lah ..
kalau korang tak percaye, cube la korang tengok ..
care nya tak susah pun,
korang perlu klik je kt name tu,
aku da link kan pun ..

click easy like eat peanut ..
HAHA .

Senyum Tak Perlu Kata Ape-Ape

warghhh !!! baru nk update entry nie .. hehe :)
Tapi nak update pasal ape eq ?.. tadi idea mencurah-curah je,
tp skang da kosong .. ishhh, pelik btoi kan ..
HAHA ..
tapi xper lah, later kalau aku ade je idea yang melintas dalam
kepale otak nie, aku terus catat kat buku, then aku update kat sini
untuk kongsi ngan korang yang sudi singgah belog aku nie ..

ehehe, tamaw marah-marah k,
ekekeke ..
buntu sudaa kepale nie ..
sampai sini je laa yee ..

bye, bye ..